Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DRŽAVNA PRIZNANJA V MLADINSKEM SEKTORJU 2018

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo podelil državna priznanja za izjemne dosežke v mladinskem sektorju Zvezi tabornikov Slovenije in Kseniji Perko


V okviru Nacionalnega posveta mladinskega sektorja, ki je potekal danes na Brdu pri Kranju, je bila tudi slavnostna podelitev državnih priznanj za izjemne dosežke v mladinskem sektorju za minulo leto. Državno priznanje v mladinskem sektorju je najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju mladinskega dela oziroma njegove popularizacije, prejmejo pa jih najzaslužnejši posamezniki, organizacije in projekti s področja mladinskega dela. Letos je minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo podelil dve priznanji, in sicer:

 

Državno priznanje za izvedbo izredno uspešnega oziroma odmevnega in koristnega projekta v mladinskem sektorju je prejela Zveza tabornikov Slovenije za projekt “TAPOS – taborniški pospeševalnik”;


TAPOS ali Taborniški pospeševalnik je projekt Zveze tabornikov Slovenije, v katerem mladi skozi izobraževanje in prostovoljno delo razvijajo kompetence na področju vodenja in mehkih veščin, pridobivajo kompetence na področju zaposljivosti in podjetnosti, oblikujejo karierno vizijo in zasnujejo načrt s koraki, ki jih bodo pripeljali do zadovoljujoče zaposlitve in nenazadnje razvijajo lastne ideje za taborniška podjetja, ki bodo taborniške vrednote prenašala v svet gospodarstva.S pomočjo tega projekta taborniki v organizacijo uvajajo tudi proces coachinga, ko taborniki s pomočjo pravih vprašanj pomagajo srednješolcem in mlajšim študentom, da si zastavijo cilje za osebni razvoj in jih tudi v določenem obdobju načrtovano izpeljejo.TAPOS je projekt, ki mlade opolnomoči za sprejemanje odgovornosti za oblikovanje svojega življenja, pomaga jim, da zagledajo svoje življenje s širše perspektive. Naslavljajo vprašanja osebnega poslanstva, ciljev in notranjih vzgibov, mlade pa spodbujajo tudi k osvajanju praktičnih veščin, ki jim pomagajo uresničiti sanje in prepoznati strahove. TAPOS je dobra praksa in projekt, ki v znatni meri prispeva k večji kakovosti in prepoznavnosti mladinskega dela v Sloveniji.

 

Državno priznanje za kakovostno in uspešno delo v daljšem časovnem obdobju je prejela Ksenija Perko.


 Ksenja Perko je vpletena v mladinsko delo od leta 1999, ko je začela voditi projekt Tipovej, vse do danes, ko vodi Javni zavod Mladi zmaji v Ljubljani. S posluhom za mlade je razvijala virtualni prototip mladinskega centra, izvajala številne delavnice in usposabljanja, mlade navdihovala za uresničevanje idej, jih opogumljala in spodbujala njihovega podjetnega duha. S Ksenjo Perko so povezani projekti MC 21, program Od ideje do uresničitve, Odpiram vrata sam, Šola za lajf – pogumni, kreativni, podjetni, Mestni inkubator pri Mladih zmajih in številni drugi. Na visoko strokoven in ustvarjalen način, kjer združuje inovativnost, trajnost in spremembe, prispeva k izboljšanju stanja mladih v Sloveniji in Ljubljani. Kot menijo številni, Ksenja Perko vidi dlje, vidi več, vidi veliko sliko. Mladim odpira vrata in jim daje glas, resno računa na mlade in ti lahko danes in v prihodnje resno računajo nanjo.