Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

STRUKTURIRAN DIALOG

   

Strukturirani dialog se je razvil kot metoda dela pri posvetovanju z mladimi s ciljem, da se spodbudi njihova aktivna participacija v družbi.

  
Strukturirani dialog na področju je inštrument, s katerim se mladi, mladinske organizacije in mladinski sveti ter raziskovalci s področja mladine aktivno vključujejo v politični dialog z odgovornimi za mladinsko politiko. S tem mladim omogoča, da se seznanijo s posameznimi izzivi, izrazijo svoje mnenje in s tem oblikujejo ukrepe kot podporo političnim odločitvam, s katerimi se mladi kasneje lažje poistovetijo in jih sprejmejo za legitimne.

  

Strukturirani dialog lahko poteka na lokalni, regionalni, nacionalni ali evropski ravni.
Na evropski ravni termin strukturirani dialog vključuje leto in pol dolg proces (cikel), ki ga po sklopih vodijo tri predsedujoče države. Je proces participacije mladih pri oblikovanju ukrepov mladinske politike na evropski ravni, ki se je uveljavil z letom 2010. Dialog je strukturiran okoli prednostnih nalog in časovnega razporeda ter predvideva dogodke, na katerih mladih razpravljajo o dogovorjenih temah. Osrednji dogodki so evropske mladinske konference, ki jih pripravijo države, ki trenutno predsedujejo Svetu EU. Proces usmerja Evropski usmerjevalni odbor, ki ga sestavljajo Evropska komisija, Evropski mladinski forum ter nacionalni mladinski sveti in ministrstva pristojna za mladino iz tria držav, ki trenutno predsedujejo Svetu EU. Več informacij si lahko preberete na spletni strani Evropske komisije, EU portalu za mlade ali na spletni strani Evropskega mladinskega foruma.

  

Nacionalni pripravljalni proces za izvajanje strukturiranega dialoga na EU ravni vodi Mladinski svet Slovenije, usmerja ga nacionalni usmerjevalni odbor, ki ga sestavljajo predstavniki Mladinskega sveta Slovenije, Mreže Mama, nacionalne agencije programa Erasmus+:Mladi v akciji, Urada RS za mladino, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

 

Mladinski svet Slovenije je vzpostavil tudi spletno platformo Pobuda.si, ki mladim omogoča, da se aktivno vključijo v procese odločanja. V sodelovanju z drugimi akterji iz mladinskega sektorja pa Mladinski svet Slovenije organizira tudi številne dogodke strukturiranega dialoga po Sloveniji. Več o teh dogodkih si preberite na njihovi spletni strani ali na portalu mlad.si.

  

Program Erasmus+: Mladi v akciji v okviru ključnega ukrepa 3 podpira projekte, na katerih mladi razpravljajo o dogovorjenih temah med seboj ter z oblikovalci politik, strokovnjaki na področju mladine in predstavniki javnih organov, ki so odgovorni za področje mladine. Več informacij o programu in strukturiranem dialogu najdete tudi na spletni strani Eurodesk.